Historiegruppen, fick sitt namn när några gamla kompisar och vänner satte igång med dokumentering och insamling av bilder till en hembygdsbok.

Kvarntorps f d skolhus utannonserades till salu 2002. Säljare Allmänna arvsfonden. Tänk om byalaget kunde få ärva den rejält nedslitna byggnaden! En ansökan gjordes och våren 2003 blev den beviljad.

Historiegruppen tog hjälp av några av nyckelpersoner på orten; Carl-Göran Larsson Stora Kullen, murare Lars-Henrik Jagefalk, byggmästare Åsenhed och rektor Roland Hagberg för bedömning av husets stomme. Taket var tätt, skorstensmuren likaså i gott skick och skolsalen i stort sett intakt. Nu gällde att få ihop pengar till renoveringen. EU Leaderbidrag beviljades och arbetsgrupper startade med röjning av tomt, byte av tegelpannor lagning av timmerväggar. Parallellt med att murare Jan Karlssons mannar reveterade husväggarna i ljusgult och El-Sigvard bytte alla elledningar. Målare Bylfors målade skolsalens pärlspont efter att hundratals spikar dragits ut. Snickare Tunemar och Rydberg lagade golv, satte in nytt fönster i kapprummet och bytte vindskivor och foder utvändigt. Hösten 2007 var detta grovjobb klart och därigenom klarades slutdatum för redovisning till Leaderkontoret i Tranås av beviljade medel.

Optimisterna i Historiegruppen hade trott att slipning och lackning av skolsalsgolvet skulle gå som en dans. Icke! Många årslager av fernissa var hårt och sprucket och krävde proffsinsats av en golvfirma. Finansieringen löste sig även till detta arbete och så kunde skolsalen återinvigas. Det var en stor dag våren 2008 när "fröken" Gunhild Larsson och rektor Hagberg i katedern, för övrigt enda inventariet som fanns kvar, tillsammans med många forna elever och ortsbor åter satt i bänkarna.

Resterna av det första biblioteket i Svanshals, grundat av Axel Dickson på Kyleberg, har räddats och finns i det kommande museet i skolsalen. Några förvaringsskåp och en "svart" tavla och planscher har Västra Tollstad skola bidragit med. Forna elever har lämnat skolböcker. En tramporgel finns på plats, ja, det mesta som tillhörde en småskola som vi minns den.

Aktiviteter har hållits den 6 juni varje år med sill och färsk potatis efter byavandring någonstans i socknen. 2011 var det guidning vid Tåkern, besök i Glänås och avslut på Kvarntorps skolgård i skuggan i 30 (!) graders värme. På Östgötadagarna har Veteranbilsrally på Riksettan varit en populär aktivitet och just den dagen 3 september 2009 invigde ordförande i Östsvenska turistrådet Kvarntorp skola som samlingsplats.

Tänk att en annons i Corren om ett förfallet hus till salu kan leda till att idag samma hus, som många gärna besöker och återkommer till, nu finns som ett kulturarv att gemensamt vårda.

 

2012-02-07 Agneta Widén Historiegruppen i Rök/Svanshals byalag

 
SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com