… och så några rader från historiegruppen:
 

Det känns märkligt att tänka tillbaka på sommaren 2018 och konstatera att sol och värme har varat från mitten på maj till slutet på augusti. Till en början njöt vi väl alla efter en kall april, men mot slutet av värmeböljan var det regn och mycket regn som alla önskade.

På nationaldagen hölls den 15de BYAVANDRINGEN och i år välkomnades ett 70-tal förväntansfulla besökare till Tjurtorp i Rök. I det väl bevarade missionshuset berättade Mats Hemmingberg om byns historia och Greger Jonsson Tjurtorps Mellangård om det ekologiska jordbruket som bedrivs idag. Doris Hallin med rötter i Hallen visade Gustav Skylts dagböcker och läste ett amerikabrev, tidsdokument som berörde. Efter paus vid
Kasselgården via Mark till Kvarntorp där sill och potatis avnjöts i skolan.
TACK alla som var med och gjorde dagen så lyckad!

På sommarens cafésöndagar har gästerna, förutom gott fika med hembakat och loppisfynd på skolgården, beundrat handarbeten från det gamla linneskåpet.
Utställningen finns kvar första helgen i september då det åter är dags för Kvarntorpsdagen och öppet hus på söndagen. Se särskild annons! Vi hoppas att väderguden är nådig de dagarna och att alla ska trivas, vara med och tävla, kolla på veteranmopeder och köpa hem-producerade varor.

Förr i tiden var lördag Lögardag och innan nutida bekvämligheter förekom i många hem tvagning i en balja med samma vatten från husfar, barn och sist mor i huset. I Kvarntorp har man i dryga 70 år i stället kunnat bada i byns bastu, från början även skolbad för eleverna i Rök och Svanshals. Numera träffas bygdens herrar där på fredagar då och avhandlar senaste nytt. Höstens lögardag är den 27 oktober. Se sep. annons! Välkommen även om du inte vill bada bastu. Gemensamt fika i skolan då vi pratar bastuminnen från förr till den kommande skriften om Kvarntorps bastus historia.

Byalagets historiegrupp genom Agneta

 

 
SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com